Zelený manuál

29.07.2010 Prešov

Zákon o ochrane prírody a krajiny (č.543/2002 Z.z. ) ustanovuje práva a povinnosti fyzických aj právnických osôb pri ochrane drevín. Kedy je potrebný súhlas na prípadný výrub a kedy nie?
Podľa zákona je za drevinu považovaný strom alebo ker, ktorý rastie jednotlivo alebo v skupinách mimo lesa. Na výrub dreviny je potrebný súhlas mestského alebo obecného úradu. Pri jeho vydávaní, ktoré občan - záujemca vybavuje v kancelárii prvého kontaktu prihliada úrad na to, aby sa výrub uskutočnil v období vegetačného pokoja. Zároveň však platí koeficient náhradnej výsadby 2:1, teda dva nové stromy za jeden vyrúbaný. Náklady na náhradnú výsadbu znáša z určitej časti aj žiadateľ a jej miesto určuje samotný úrad. Ak by chcel niekto vyrúbať drevinu bez súhlasu, úrad môže uložiť pokutu a povinnosť zaplatiť finančnú náhradu až do výšky spoločenskej hodnoty dreviny.
Súhlas na výrub však nie je potrebný automaticky vo všetkých prípadoch. Aj tu existujú výnimky:
- na stromy s obvodom kmeňa do 80 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, ak rastú v súkromných záhradách a záhradkárskych osadách
- na stromy s obvodom kmeňa do 40 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou a krovité porasty s výmerou do 10 m2 okrem tých, ktoré rastú na cintorínoch, na územiach chránených krajinných oblastí, národných parkov, chránených areálov, chránených krajinných prvkov, alebo sú súčasťou verejnej zelene
- pri obnove produkčných ovocných drevín, ak sa výsadba nových uskutoční do 6 mesiacov odo dňa výrubu, alebo pri bezprostrednom ohrození zdravia alebo života človeka alebo značnej škody na majetku. V tomto prípade však ten, kto drevinu z týchto dôvodov vyrúbal je povinný túto skutočnosť písomne oznámiť a zároveň preukázať splnenie podmienok na výrub dreviny orgánu ochrany prírody najneskôr do 5 dní od uskutočnenia výrubu)

Pridal: Iveta Adamová
 

Vyberte región

mark